Terkini

Utusan Malaysia: Serah segera hak milik strata - DBKL

Dipetik dari Utusan Malaysia:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0430&pub=utusan_malaysia&sec=Kota&pg=wk_04.htm&arc=hive

"Menurut Ahmad Fuad, terdapat kewajaran pelantikan JMB di setiap perumahan bertingkat antaranya sebagai latihan kepada penduduk untuk menguruskan perkara berkaitan kawasan kediaman mereka termasukkerja-kerja penyenggaraan."
ARKIB : 30/04/2009

Serah segera hak milik strata - DBKL

KUALA LUMPUR 29 April - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memberi tempoh tiga bulan kepada pemaju untuk menyerahkan hak milik strata kediaman bertingkat kepada pemilik bagi mengelak tindakan dikenakan ke atas mereka.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ahmad Fuad Ismail berkata, sebanyak 75,655 hak milik strata sudah berjaya diserahkan melibatkan kira-kira 73,895 pemilik kediaman, manakala 1,760 pemilik bangunan perdagangan.

Beliau berkata, pemaju yang gagal berbuat demikian boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta 663 yang diluluskan pada April 2007.

"Menerusi akta berkenaan, pemaju yang gagal berbuat demikian akan dikenakan tindakan mahkamah termasuk denda maksimum sebanyak RM20,000 atau penjara tidak melebihi tiga bulan," ujarnyapada sidang media di sini, hari ini.

Difahamkan, kira-kira 40 peratus daripada 44,168 pemaju masih gagal menyerahkan hak milik strata, manakala 30 peratus sudah diserahkan kepada Badan Pengurusan Bersama (JMB) dan selebihnya diserahkan kepada pemilik.

Menurut Ahmad Fuad, terdapat kewajaran pelantikan JMB di setiap perumahan bertingkat antaranya sebagai latihan kepada penduduk untuk menguruskan perkara berkaitan kawasan kediaman mereka termasukkerja-kerja penyenggaraan.

Katanya, pihak pemaju juga perlu tahu berkenaan Akta 663 agar penyerahan hak milik strata ini dapat disegerakan. Pemaju perlu menyerahkan hak milik strata dalam tempoh satu tahun sama ada melibatkan bangunan baru atau lama.

"Di ibu negara, kita mempunyai kira-kira 23,641 bangunan melibatkan kediaman dan perdagangan.

Bagi rumah kos rendah, pemaju biasanya menyerahkan hak milik strata lebih cepat berbanding kediaman jenis kondominium yang dilihat kurang bermasalah," ujarnya.

Difahamkan sebab-sebab hak milik strata agak lewat diserahkan kepada pemilik adalah kerana ia melibatkan beberapa bayaran termasuk duti setem dan sebagainya.

Tegas Ahmad Fuad, tindakan drastik tersebut diambil setelah perbincangan dilakukan antara pihak-pihak yang terlibat termasuk Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Pejabat Tanah dan Galian.


0 comments:

Malinglist Terkini

Related Posts with Thumbnails

Kalendar

Maklumat Setempat

Pihak Berkuasa Berkaitan

Malaysiakini

Berita Harian

ESPNsoccernet