Terkini

Night Jogathon 2010

[nightjog.jpg]

Night Jogathon 2010
3 April 2010
4.00 pm - 12.00 am
Kolej IUCTT Bangi

Protect yourself against home burglary

Forworded from some mailinglist.
As salam to all,
 
A nice article for your reading pleasure.
A little bit long but some of the points can be useful. While it may be impossible to eliminate/ avoid unfortunate circumstances, these simple and easy-to-follow steps may be the things we need to deter the criminals from entering our priceless nest and leaving us with a costly experience.
 
Criminals are people who utilise every opportunity to benefit themselves from unsuspecting community member/s. We can blame it to destiny but it definitely pays off to be extra vigilant at all time.
 
Man plans but God is the absolute Planner
 
Protect yourself against home burglary
Whether you live in a house, a condo or an apartment, a break-in can permanently shatter your feeling of security at home.
According to FBI statistics, a house, apartment or condominium is burglarized once every 15 seconds.
Fortunately, burglary is probably the most preventable of crimes. By taking a few simple precautions, you can dramatically reduce the risks.
Of course, every home and every situation is different, and there are no guarantees.
The first step is to determine what kind of threat you are trying to protect against. For example, defending against personal threats, such as assault, requires different measures than defending against burglary.
Most home burglars do not give great amounts of thought to planning the job and assessing the benefits vs. dangers, but understanding how they choose a target can go a long way in reducing your chances of being a victim.
Most burglars look for:
  • Something worth stealing
  • Easy access combined with low visibility
  • A home that is unoccupied
Did you know? More residential burglaries occur during the day because homes tend to be vacant more often.
How to prevent break-ins:
  • Fool them by making your home look occupied all the time.
  • Use automatic timers on lights when away from home.
  • Always park your cars in the garage with the garage door shut. A burglar may otherwise notice a pattern that a closed garage door or no cars in the driveway means no one is home. Closing the garage door and having curtains or blinds on the garage windows also hides some of your belongings.
  • Place radios on automatic timers and raise the volume so they can be heard outside.
  • Lower the sound of your telephone ringer and answering machine so that they can't be heard outside.
  • Never leave notes on your door that can tip off burglars.
 
When away for more than a day:
  • If possible, have your telephone calls forwarded when you are away from home. Burglars sometimes check to see if someone is home by making a telephone call.
  • Have a trusted neighbor pick up the mail and newspaper. If possible, do not have either stopped. That gives information about you being away from home to others whom you do not know.
  • If away for an extended period, have a plan in place to have the grass mowed or snow shoveled.
  • If you are away from home on garbage pickup day, ask a trusted neighbor to put your garbage cans out to the street and take them back in. You may wish to have your neighbor use your garbage cans while you are out. Burglars sometimes check for empty cans as a sign the family is away.
  • There are systems available that will open and close window draperies by timer. Constantly open or closed curtains can tip the burglar off that no one is home.
  • Even if you don't need specific help, always tell a trusted neighbor if you are going to be gone for a few days.
  • If you are going to be gone for an extended period, ask your local police to check your home periodically.
In short, make your house look the same whether you are away or at home.
 
Eliminate hiding places
  • Make sure there is good lighting around the place where you park.
  • Install motion detector lights around your house instead of just leaving lights on at night. The lights coming on and turning off attract the attention of neighbors. Install these lights at least 8 feet above the ground so they are more difficult to disable.
  • Install the motion detector lights so they light all doors and windows. Doors, since they are the preferred entry point, should be the first priority to illuminate, followed by windows.
  • Remove bushes and shrubs from around the house, especially under windows and next to doors. Keep your yard free of overgrowth.
  • If you DO have shrubs and bushes, select ones with thorns to deter potential intruders from hiding in them.
  • Install a security alarm system with a loud alarm and/or flashing lights. This will attract the attention of neighbors. If you install an alarm, display the decals, and remember to test the system periodically.
 
Use common sense caution
  • Always lock all doors and windows when you leave the house.
  • Use a peephole to identify visitors before opening your door.
  • Do not hide spare keys outside your home, instead give one to a trusted neighbor.
  • Do not provide your house keys to service people.
  • Do not invite strangers into your home.
  • Do not have money or jewelry lying out in view from a window. If possible, keep jewelry and other small valuables and important documents in a safe deposit box.
  • Do not tell strangers your daily routines.
  • If you are at home working outside, leave all other doors that are out of sight locked.
  • Avoid telling others about the valuables in your home.
  • If you have children, discuss home security with them, such as not talking with strangers about their home, its contents or family schedules.
 
Make your home a harder target
Did you know? The average burglar will spend no more than four to five minutes trying to break into a residence.
  • When moving into a new residence, have the locks changed.
  • Consult a good locksmith to make sure you have the correct types of locks on your doors and windows.
  • Secure your exterior doors and any doors from attached garages by installing:
    • Good quality deadbolt door locks
    • Security-type door strikes
    • Strong, properly installed doors and doorframes that cannot be spread apart
    • Security-type hinge
  • Secure your windows by installing additional locks and installing impact-resistant glass on any windows within 42" of a door lock. This will make it more difficult to break the glass, reach in, and unlock the lock.
  • Prune lower branches of trees near your house if they could help a burglar gain access to a second story window.
  • Secure your patio door with a pin-type lock, a key lock, or a steel rod inserted into the door channel.
  • Secure your garage by installing automatic openers or bolt-type locks on each end of the garage doors.

    Take time to become knowledgeable about your situation and your options so that you can best decide what to do. And remember, you can also ask your local police department for advice.
 
Inventory and mark your belongings.
Use our free resources to complete a home inventory.
Mark your belongings with an engraving pen so that they can be traced and return them to you if stolen. These pens are usually available at your local police station. Ask your police department what numbers to use when marking your belongings. Never mark them with your social security number.
Be a good neighbor
  • Organize a cookout or other apartment or neighborhood get together so neighbors can get to know one another.
  • Organize or participate in an Apartment Watch or Neighborhood Watch program.
  • Arrange for a local police officer to complete an apartment security survey, or educate your neighborhood about specific safety concerns.
  • If you are an apartment dweller, notify management if you notice burned out light bulbs, dark corridors, broken locks on mailboxes and doors and/or other safety concerns.
  • Call the police immediately if you see suspicious activity in your neighborhood.

__._

Laporan BBQ @ PMC FORUMER 2010 (27 Mac 2010)

Dipetik dari: http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=3978.msg44001;topicseen#msg44001


Salam,

Alhamdulilah, Program BBQ@PMC FORUMER telah berjaya dilaksanakan seperti perancangan awal. Dengan kehadiran sekitar 120 orang majlis dimulakan pada jam 9.00 malam dengan bacaan doa diikuti ucapan Ahli Majlis Mpkj Zon 24 Tn. Hj Mazwan Bin Johar. Majlis juga diserikan dengan 3 cabutan bertuah juga sesi karaoke daripada forumer. Majlis seterusnya ditamatkan pada jam 11.15 malam.

Bagi pihak penyelaras, sekalung tahniah dah jutaan terima kasih kepada semua pihak dan individu yang menyumbang samada tenaga, wang ringgit dan masa untuk menjayakan program pertama PMC ini.

sekali lagi, syabas dan terima kasih terutama kepada Tn Sulaiman Sabur...Barisan moderator dan ahli-ahli PMC dalam menyumbang apa jua bentuk sumbangan.

TLD












Mesyuarat PIBG SRA Pekan Bangi

Oleh Khai@BSP.

Sekolah Rendah Agama Pekan Bangi (SRA-PB) telah menyumbang kepada perkembangan dan pembelajaran anak-anak BSP sebelum wujudnya SRA-BSP. Terpanggil untuk mengetengahkan masalah SRA-PB yang mungkin ada lagi warga BSP/BM/TIP yang ingin membantu kepada kemudahan sekolah ini.

Masalah-masalah ini saya petik dari blog YB Dr Shafie Abu Bakar yang hadir merasmikan mesyuarat PIBG sekolah baru-baru ini. Kepada yang ingin menyumbang bolehlah terus berjumpa dengan guru besar atau melalui guru-guru.

Sumber: http://drshafie.blogspot.com/2010/03/mesyuarat-agung-sekolah-agama-sungai.html

Manakala Sekolah Agama Pekan Bangi yang mengadakan Mesyuarat Agung PIBG bagi kali ke 11 ini, mengalami perubahan dari dulunya sesak dengan murid-murid, kini agak selesa, kerana sebahagian dari murid-murid di sekolah ini berpindah ke Sekolah Agama Bandar Seri Putera yang dibuka pada akhir tahun 2009. Kini tinggal lebihkurang 400 orang murid dengan 17 orang guru. Sekolah ini menunjukkan prestasi yang baik dari segi pelajaran. Misalnya keputusan peperiksaan PSRA 2009 amat memberangsangkan dalam mana 6 orang pelajar mencapai peringkat mumtaz. Kita berharap dengan pertukaran Guru Besar yang baru dan dengan jumlah pelajar yang selesa dan persekolahan satu sesi (petang) semoga sekolah ini akan meningkat dari segi prestasi pelajaran dan yang lain.

Masalah yang dihadapi oleh sekolah ini sebagaimana ADUN berbincang dengan Pengerusi PIBG, iaitu saudara Zul Nor, oleh kerana sekolah ini agak tersorok ke dalam, terlindung dari pandangan dari jalan dan hampir tiada perumahan di sekelilingnya, maka sekolah ini sering diceroboh dan berkali-kali berlaku kecurian barang-barang. Misalnya komputer yang disumbangkan oleh ADUN Bangi dicuri, begitu juga dengan PA system juga kena curi, begitu juga dengan beberapa barangan lain turut dicuri, bahkan sistem wiring letrik juga dirosak dan dicuri. Ini menyebabkan sekolah mengalami puluhan ribu ringgit kerugian. Hari ini tabung pungutan diedar untuk mendapat dana bagi membeli PA sistem yang baru. Kita harap ianya tidak menjadi bahan curian pencuri lagi.

ADUN sebelum merasmikan Mesyuarat Agung melahirkan kerisauan dan mengharapkan langkah-langkah keselamatan diambil, seperti mengambil pengawal bekerja, guru atau pekerja tinggal di kawasan atau berhampiran sekolah dan tidak meninggalkan barang-barang berharga di sekolah. Sekolah ini juga mengalami kerosakan tandas. Yang dapat digunakan ialah 2 unit untuk murid-murid perempuan dan hanya satu unit untuk murid-murid lelaki. ADUN menggesa agak kerosakan ini perlu segera dibaiki.

Nasihat mengenai anak

So, marilah same2 lebih berhati2. Kalo nak buaikan anak tu, jangan laju2 or kuat sgt yer (jgnlah gunakan alasan bg anak cepat tertidur ker, aper ker)...elakkan menimang anak tinggi2..harap kita sentiasa beringat.. tapi kalo da berlaku tu ( terjatuh tangga ke, ape ker)..tgok dulu simpton2 anak selepas tu..kalo x tenteram g check kat hospital .. doa n bnyk2 tawakal supaya tidak ade ape yg berlaku..

General Info.....Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan.Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain.. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dankurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialahubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.Health InfoSHAKEN BABY SYNDROME (SBS)SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaianserta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belummatang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bilabayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.....( occupational stress ).Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat.

Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.PENCEGAHAN1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.2. Jangan memegang bayi anda ketika marah.3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.4. Minta bantuan orang lain.Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun.

Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.Kiriman email dari rakan untuk dikongsi TOLONG PANJANGKAN EMAIL INI KERANA KITA ADALAH MAHLUK ALLAH YANG PENYAYANG.....Hadith :Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ?Sesiapa yang ditanya tentang ilmulalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya(meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.?

Mesyuarat Agung PPSM kali ke-6 2010

Insya-Allah esok akan dijalankan mesyuarat agung Persatuan Penduduk Pangsapuri Seri Mawar (PPSM) kali ke-6 2010.
Diharap ramai penghuni Mawar ayng akan turut hadir memeriahkan majlis.

BACA@KOMUTER Edisi Khas PBAKL 2010, 27 Mac 2010



Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada Tuan dan Puan yang dihormati sekalian,

Projek BACA@KOMUTER Edisi Khas PBAKL 2010 akan diadakan pada 27 Mac 2010 bersamaan hari Sabtu.

Pergerakan akan bermula pada jam 9.30 pagi dari Stesen KTM Seremban dan berakhir di Stesen KTM Putra.

Bahan bacaan adalah bebas - buku, akhbar, majalah, jurnal, komik dan apa sahaja, selagi tidak melanggar tatasusila agama dan bangsa.

Sesuai dengan nama 'Edisi Khas PBAKL 2010', dengan ini saya paparkan antara aktiviti-aktiviti yang akan berlangsung di beberapa booth yang memberikan sokongan kepada projek BACA@KOMUTER nanti.

Maklumat lanjut disini: http://www.facebook.com/profile.php?id=333387238552

Pesta Buka Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 di PWTC



Semalam (Jumaat 19 Mac 2010) saya dan keluarga sempat singgah di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 di PWTC .

Sempena cuti sekolah, saya telah mengambil cuti untuk membawa keluarga ke sana disamping persepsi saya bahawa kurang pengunjung berbandin hari Sabtu dan Ahad. Tapi nampaknya tanggapan saya salah. Sesampai di sana sekitar pukul 10 pagi, parking pun telah penuh sesak. Sesampai di dalam PWTC, hanya kepala manusia yang boleh dilihat dicelah-celah buku yang dipamerkan. Disebabkan saya membawak "sekapal", maka hanya gerai-gerai yang telah dikenalpasti lebih awal sahaja yang dapat disinggah seperti gerai PTS (Tag: Saya telah di PTSkan), True Wealth (Aziz Ali), Karangkraf, gerai PINK Ain Maisara dsb.

Pelbagai jenis buku boleh diperolehi seperti buku-buku bersaiz besar dan yang mengeluarkan bunyi. Genre yang dipamerkan juga mecakupi semua peringkat umur dari kanak-kanak hinggakan orang dewasa. Malangnya seperti tahun-tahun sebelumnya, perkara yang tidak disukai saya adalah strategi pemasaran agresif oleh syarikat seperti Grolier. Bagi saya syarikat ini mengganggu pengunjung dan terlalu banyak kawasan yang dikuasai mereka. Ini menyebabkan pengunjung seperti saya rasa tidak selesa dan terlepas beberapa gerai yang berdekatan dengan kawasan mereka.

Tetapi secara keseluruhan, ianya amat menarik untuk dikunjungi terutama bagi ibubapa yang mempunyai anak-anak. Bagi yang belum berkesampatan lagi, mungkin boleh pergi semasa hari bekerja sebab ia akan dibuka hingga Ahad depan.

Selamat berpesta.

Di gerai PTS


Pengunjung PTS boleh dapatkan bantuan daripada 'koboi-koboi' PTS.


Antara genre yang menjadi pilihan saya.


Nak masa apa hari ini? Apa perbagai pilihan disini. Tapi kena masak sendiri.


PTS Islamika


Jom jadi jutawan!


Novel remaja yang mendapat suntikan Islam oleh PTS


Komik yang menjana imiginasi anak-anak.





Di gerai Karangkraft


Dinding Krangkraf yang amat menarik dan ceria.


Majalah keluaran Karangkraft






Gerai Pink @ Ain Maisara


Penulis prolifik PTS, Ain Maisara mempunyai gerainya tersendiri. Gerai PINK Ain Maisara. Menarik minat anak perempuan saya.


Hadiah dan buku di gerai PINK.


Antara buku tulisan Ain Maisara.


Set box limited edition bagi yang membeli RM50 dan ke atas.


Ain Maisara (kiri) dan penulis bersama.

Hasil Tangkapan


Beg PTS.. dah 10 tahun PTS. Diharap terus berkembang.


Tangkapan ibu dan ayah.


Tangkapan anak-anak.


Koleksi ibu.


Bacaan ayah.


Dari gerai Ain Maisara.


Novel tulisan Ain Maisara yang dibeli.

Oleh Khai@BSP.

Solat Jumaat di Surau AsSyakirin BSP


Sumber: http://www.bandarseriputra.info/2010/03/solat-jumaat-di-surau-assyakirin-bsp.html

Salam kepada semua Muslimin/muslimat Warga BSP, adalah dengan sukacitanya dimaklumkan bahawa Surau AsSyakirin BSP telan pun mendapat kelulusan dari pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) untuk mendirikan Solat Jumaat berjemaah.

Oleh itu InsyAllah Sembahyang Jumaat berjemaah akan mula didirikan di Surau ini pada 2hb.April 2010.

Sekian untuk makluman semua.

Wassalam

Pengerusi&AJK Surau AsSyakirin BSP

Fwd: Guru, 3 murid tadika diserang lelaki kurang siuman

---------- Forwarded message ----------
     
MUAR: Tiga murid dan seorang guru tadika cedera parah selepas diserang dengan tukul besi oleh seorang lelaki dipercayai tidak siuman dalam kejadian kira-kira 10.30 pagi di sebuah tadika di Lorong Haji Ali, Jalan Abdul Rahman, di sini hari ini.
Ketua Polis Johor Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata Nur Nadrah Nabila Mohd Yusri, 6, dan Alex Tan Kar Eik, 6, mengalami keretakan di bahagian kepala manakala seorang lagi murid Vincent Tey Hui Seng, 6, dan guru Boon Kiun Sew, 45, mengalami kecederaan di badan.

"Kesemua mangsa dirawat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah di sini dan keadaan mereka dilaporkan stabil," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata kejadian itu berlaku ketika 60 murid tadika berkenaan sedang menikmati sarapan pagi.

"Seorang lelaki bertopi keledar dan memakai pakaian serba hitam telah menceroboh tadika berkenaan dengan memanjat pagar lalu memukul guru wanita terbabit menggunakan tukul besi sebelum memukul bahagian kepala tiga orang kanak-kanak," katanya.

Design Baru - TEMPAHAN T-SHIRT PMC 2010 (Limited Edition)

TEMPAHAN T-SHIRT PMC 2010 (Limited Edition)

Untuk makluman, design baju yang diwar-warkan sebelum ini telah diubah. Begitu juga material dan harga. Serta ada option untuk lengan panjang dan juga lengan pendek. Diharap dengan design baru dan option baru ini, lebih ramai yang akan teruja membelinya.



kain jenis dry-fit (kain jersi)
harga RM33 for short sleeves
harga RM35 for long sleeves
nama : zalhilman bin ismail
bank : maybank
no akaun : 162263305263

LIMITED EDITION!!!!


kepada yang ingin membeli sila email kepada broz_graphic@yahoo.com dengan tajuk email "T-SHIRT PMC 2010 "

nama :
no tel :
size baju :
kuantiti baju :
tarikh pembayaran :
bukti pembayaran :

sila hubungi 012-3405141 mie setelah pembayaran di lakukan dan jangan lupa email butiran peribadi kepada saya.
***tarikh tutup tempahan 18 mac 2010

Diskusi disini: http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=3702.0

BBQ Putra-Mahkota.com dan T-Shirt PMC 2010 (Limited Edition)

Oleh Khai@BSP.

Bandar Seri Putra 10 Mac 2010.

Bersempena dengan ulangtahun pertama (dan sudah hampir ke ulangtahun ke-2), Forum Putra-Mahkota.com (PMC) akan mengadakan majlis BBQ pada 27 Mac 2010 di Club House Bandar Bukit Mahkota. Acara ini sebagai penghargaan kepada PMC yang telah memberi maklumat semasa kepada penduduk Bandar Bukit Mahkota, Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra dan kawasan sekitarnya.

Acara ini juga telah mendapat sokongan daripada Ahli Majlis MPKJ Tn Hj Mazwan Johar dan sehingga kini ramai forumer PMC telah mendaftarkan diri. Ramai lagi juga dijangka mendaftarkan diri dan hadir pada saat-saat akhir.

Bagi pihak penganjur, saya menyeru semua warga BBM, BSP, TIP dan kawasan sekitarnya dapat sama-sama hadir memeriahkan majlis yang akan julung kali diadakan. Maklumat lanjut boleh diperolehi di forum PMC sendiri di http://putra-mahkota.com.

Disamping itu, t-shirt PMC 2010 juga ada dijual untuk kenang-kenangan. Jangan ketinggalan mendapatkannya.

Berikut maklumat berkenaan BBQ PMC dan T-Shirt PMC.

BBQ @ PMC FORUMER 2010

Tarikh : 27 Mac 2010 (Sabtu)
Masa : 9.00 Malam
Tempat : Club House Bandar Bukit Mahkota


SPONSOR & VOLUNTEER

1. wai - minuman
2. PMB - banner & Ketam 5 Kg
3. BOB@MAEPS - tong BBQ & Peralatan
4. MonteCarlo - Roti/Bun/Kek/Kuih-Muih
5. PMC aka Sulaiman - Kambing
6. Cik Melah - Air Mata Kuching
7. TLD - Permit if required (menerima kebenaran penganjuran tanpa permit oleh SI balai Polis Bangi 8.2.2010 tanpa melanggar beberapa syarat)

MENU CADANGAN (Termasuk yg di atas)

1. BBQ Kambing Frozen
2. Roti/Bun/Kek/Kuih-Muih
3. Air Minuman

PEMBAYARAN

Jumlah Bayaran Dewasa : RM 20/head (Minimum, lebih pun tak pe)
Jumlah Package Keluarga : RM 40
Total jika anda hadir bersama keluarga = RM 40.00

Bank : CIMB Bank
Account Type : Current Account
Account No : 04 1600 0036 8057
Account Holder : MAMAT ENDUT (Pinjam account pengerusi persatuan penduduk sek 5)
Follow-Up : Lepas bank-in SMS nama & no transaksi....ke +6012-3919853 (Hanya untuk urusan BBQ sahaja)

AKTIVITI

1600 - 2030 : Persediaan
2030 - 2100 : Kehadiran Forumer
2100 - 2115 : Ucapan Pengerusi Majlis TLD
2115 - 2330 : Makan
2115 - 2330 : Jualan Product PMC
2330 - 0000 : Housekeeping


Tarikh Akhir pembayaran : 15 Mac 2010 (10.00 malam)



TEMAPAHAN T-SHIRT PMC 2010 (Limited Edition)



harga: RM28.00/ size: malaysian size/ kain: 100% cotton
nama : zalhilman bin ismail
bank : maybank
no akaun : 162263305263

LIMITED EDITION!!!!


kepada yang ingin membeli sila email kepada broz_graphic@yahoo.com dengan tajuk email "T-SHIRT PMC 2010 "

nama :
no tel :
size baju :
kuantiti baju :
tarikh pembayaran :
bukti pembayaran :

sila hubungi 012-3405141 mie setelah pembayaran di lakukan dan jangan lupa email butiran peribadi kepada sy.***tarikh tutup tempahan 18 mac 2010

Antena TV di Blok A

Sebentar tadi saya dimaklumkan oleh pegawai di pejabat JMB berkaitan masalah antena TV yang tidak berfungsi di Blok A. Untuk pengetahuan penduduk Blok A, pihak JMB telah mengesan masalah ini dan telah cuba memperbaiki masalah tersebut dengan memanggil satu kontraktor. Bagaimanapun masalah itu tidak dapat diselesaikan kerana menurut kontraktor tersebut, terdapat item yang perlu ditukar. Insya-Allah, JMB akan cuba dapatkan item yang diperlukan dalam masa terdekat.

Terima kasih kepada yang melaporkan.

Suspek pecah rumah

Maklumat dari blog Bandar Seri Putra
http://www.bandarseriputra.info/

08/03/10 10:28
wan: Sila hubungi BP BSP 03-89258222 sekiranya kedua-dua suspek ini didapati berlegar di kawasan kejiranan anda
08/03/10 10:27
wan: laporan dari BP BSP - 2 org dipercayai berbangsa india, menaiki motorsikal jenis honda c90 lampu petak, dilaporkan melakukan jenayah pecah rumah di kawasan BSP.
08/03/10 10:24
wan: sila perhatikan sebuah kereta saga lama berwarna kelabu..sekiranya mereka dlm keadaan mencurigakan sila hubungi BP BSP 03-89258222

Back up Data menggunakan Gmail Drive

Salam,

Cara penstoran data menggunakan Gmail.

-Khai-

---------- Forwarded message ----------

Back up Data menggunakan Gmail Drive



 gmail

 Assalamualaikum.

Kehilangan data adalah sesuatu yang perlu kita hindari. Di sini saya ingin berkongsi cara memakai Gmail Drive. Percuma Mudah dan Selamat!..Selamat mencuba...



*Pastikan ada internet connection...

1.Download Gmail Drive dulu..


2.Unzip dan install...

3.Kemudian buka My Computer dan anda akan lihat seperti di bawah...

 

4.Klik ke Gmail Drive..dan akan terbuka tampilan seperti ini...

 

5.Log in menggunakan id google anda....dan terbukalah Gmail Drive

 

Jadi anda bolehlah meletakkan data-data anda yang penting dalam Gmail Drive ini...Semoga posting ini bermanfaat..:)

 

 

Sila layari blog saya di http://afe87.blogspot.com/2009/12/back-up-data-menggunakan-gmail-drive.html 

Info Masjid Al-Mustaqim, BSP

Makluman terkini berkenaan pembinaan Masjid Al-Mustaqim boleh diperolehi di sini.

http://www.eng.ukm.my/~riza/MasjidMustaqim/MasjidMustaqim.html

Forum Maulidur Rasul di Surau Ar-Raudah Sek5, BBM, 6 Mac, Lepas Maghrib

Assalamualaikum,

Dijemput semua muslimin & Muslimat hadir ke program:

Forum Maulidur Rasul bertajuk " Rasullullah s.a.w Ikutan Agung"

Tempat : Surau Ar-Raudhah, Sek5, bdr bukit mahkota

Masa    : Selepas Magrib

Tarikh : Sabtu /6-3-2010

Panelis forum :

1) Ust Dr Azhar Yaakub ( UTM)
2) Ust Ramli Sidom (JAIS)

Moderator :
1) Ust Al-Ikhsan Razali.

Sumber:http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=3682.msg40130#msg40130

Pendaftaran pelajar Tahun 1 di SK BSP sesi 2011 & 2012 secara online...

Sumber: http://mahkota5.blogspot.com/2010/03/pendaftaran-pelajar-tahun-1-di-sk-bsp.html



Assalamualaikum,

Pendaftaran pelajar tahun 1 di SK Bdr seri putra untuk sesi 2011 & 2012 boleh dibuat secara online mulai 1 Mac 2010 sehingga 30 April 2010.

Daftar disini :

Maklumat lanjut sepertimana berikut:



Contoh borang yang diisi:

2.0 Maklumat Anak
2.1 Nama Penuh
Sila isi nama penuh anda (HURUF BESAR) seperti di dalam kad pengenalan. Jika nama anda melebihi 40 huruf, sila gunakan huruf-huruf ringkas yang sesuai.

*Contoh : MOHAMED ZULKARNAIN B MOHAMED MUSTAPHA ABDULLAH

*Nota: Maklumat ini boleh dipinda.

2.2 Nombor Kad Pengenalan/ No Surat Beranak

No. Kad Pengenalan/ No Surat Beranak akan digunakan sebagai ID Murid apabila membuat semakan atau pengemaskinian


3.0 Alamat
3.1 Alamat Tempat

Sila masukkan alamat surat mesyurat bagi memudahkan proses hubungan. Jika ruang tidak mencukupi, gunakan huruf-huruf ringkas.
Selangor Darul Ehsan
Contoh :
39, JLN KLANG BANTING,

42500 TELOK PANGLIMA GARANG,
SELANGOR

3.2 Nombor Telefon
Sila masukkan nombor telefon ( rumah/pejabat/handset ) dalam ruang berkenaan. Jangan masukkan sempang antara nombor.

Contoh : 013 - 3526656 Contoh : 03 - 22656636

Jadikan : 0133526656 Jadikan : 0322656636


Disediakan oleh:
Biro Pengurusan & Perhubungan Awam,
Persatuan Penduduk Sek5,
Bdr Bukit Mahkota

Ceramah Bulanan - 13 march 2010 Surau Al Hijrah

Assalamualaikum....

Surau Al Hijrah sekali lagi mengadakan ceramah Bulanan pada 13 March 2010 Selepas Solat Isya'.


Semua penduduk bandar Seri Putra, Bukit Mahkota, Bangi Lama dan Impian putra dijemput hadir... kita ramaikan program ceramah kita.. kita tunjukkan kekuatan islam itu ada pada kita semoga kita semua mendapat keberkatan...

Sambutan Maulidur Rasul peringkat SRA-BSP

Sekolah Rendah Agama Bandar Seri Putra (SRA-BSP) akan mengadakan sambutan Maulidur Rasul peringkat sekolah pada hari Sabtu ini 6 Mac 2010. Murid-murid SRA-BSP adalah dijemput hadir untuk memeriahkan sambutan tersebut. Manakala ibubapa juga boleh turut serta dalam perarakan tersebut. Majlis sambutan akan bermula pada 8.00 pagi dengan berkumpul di sekolah dan perarakan akan dimulakan sekitar 8.30 pagi. Antara aktiviti yang akan juga dijalankan adalah tayangan video untuk murid Tahun 1-3 dan perarakan sekitar BSP tersebut dikhususkan untuk murid tahun 4-6.


Sambutan Maulidur Rasul peringkat SRA-BSP

Tarikh: 6 Mac 2010
Masa: 8.00 pagi (berkumpul di sekolah)
Tempat: SRA-BSP
Acara:
  • Berkumpul di sekolah (8.00 pagi)
  • Perarakan sekitar BSP (8.30 pagi) - dikhususkan untuk murid tahun 4-6
  • Tayangan video - dikhususkan untuk murid tahun 1-3
Semua murid SRA-BSP digalakkan hadir dan ibubapa boleh juga turut serta dalam perarakan tersebut. Wakil penduduk juga dijemput sama.

Sumber: http://srabandarseriputra.blogspot.com/2010/03/sambutan-maulidur-rasul-peringkat-sra.html

SRA-BSP: Makluman terkini 3 Mac 2010

Assalammualaikum.


Makluman terkini darip pihak sekolah.
  1. Peperiksaan akan bermula esok 4 Mac 2010.
  2. Bagaimanapun peperiksaan pada hari Jumaat (hanya untuk hari Jumaat) adalah ditunda ke hari Khamis depan 11 Mac 2010 disebabkan pertembungan aktiviti Sambutan Maulidur Rasul di SK BSP.
  3. Pendaftaran kemasukkan tahun 1 2011 akan hanya dibuat selepas bulan Mei. Banner akan dinaikkan untuk makluman ibubapa.
  4. Isu pengawal keselamatan yang tamat perkhidmatannya. Sebagai makluman, pengawal tersebut telah digajikan oleh kontraktor yang membina sekolah SRA-BSP dan khidmat syarikat tersebut telah ditamatkan bulan lepas.
  5. Sambutan Maulidur Rasul peringkat SRA-BSP. Sambutan tersebut akan diadakan pada Sabtu ini 6 Mac 2010 bermula 8.30 pagi. Antara aktiviti yang akan dijalankan adalah tayangan video untuk murid Tahun 1-3 dan perarakan sekitar BSP untuk murid tahun 4-6. Semua murid SRA-BSP digalakkan hadir dan ibubapa boleh juga turut serta dalam perarakan tersebut.
Pertanyaan lanjut boleh menghubungi pihak sekolah ditalian 019-2114617 / 016-6442652.

Sumber: http://srabandarseriputra.blogspot.com/2010/03/makluman-terkini-3-mac-2010.html

Jom Kayuh Basikal !!!- Le tour De LEKAS Highway

Geng Putratropika sedang merancang untuk membuat kayuhan LEKAS Highway pada 6 March 2010 ini, masuk kot Semenyih sampai ke penghujung LEKAS Highway iaitu di Pantai. Namun LEKAS Highway hanya dibuka setakat PAJAM sahaja namun basikal boleh melalui sampai ke Pantai dari pantai balik melalui jalan persekutuan sampai ke Lenggeng terus ke Sg. Jai dan Beranang dan balik melalui Jalan 6 kaki sg. Kembung seterusnya sampai ke BSP. Jarak perjalanan melebihi 60 km

Kepada sesiapa yg nak ikut serta bolehlah mengisi nama anda di ruangan

http://putratropika.com/forum/index.php?topic=1624.0

Isi nama anda dan nombor telefon bagi warga luar putratropika bagi menyenangkan sebarang info untuk disalurkan...
Kita kayuh jika larat, bila penat kita rehat.. moto kayuhan kali ini.... Grin Grin

Dipetik dari http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=3609.msg39477#msg39477

Karnival Industri Lanskap di Bandar Baru Bangi

Karnival Industri Lanskap bersempena Hari Lanskap Negara 2010

Tarikh: 27 Feb - 7 Mac 2010
Masa: 9.00 pagi - 6.00 petang
Tempat: Taman Tasik Cempaka, Bandar Baru Bangi Selangor

Orang ramai dijemput hadir

Aktiviti:
Jualan bahan lanskap
Bahan Tanaman Lanskap
Lanskap Kejur
Peralatan Penyelenggaran
Buku-buku lanskap

Dipetik dari http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=3613.0

Cerita serupa oleh ADUN Bangi http://drshafie.blogspot.com/2010/02/meraikan-perasmian-sambutan-hari.html

Entri Terkini

Malinglist Terkini

Related Posts with Thumbnails

Kalendar

Maklumat Setempat

Pihak Berkuasa Berkaitan

Malaysiakini

Berita Harian

ESPNsoccernet